Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Serwer dedykowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję kupić model serwera dedykowanego KS-4 z tej strony:

http://www.kimsufi.com/pl/#servers

I moje pytanie jest takie... Czy ten serwer pozwoli mi na utrzymanie 100-150 osób online na serwerze.

Posiadałem serwer na shitowym hostingu, oferta "Minecraft PRO" heh, śmiechu warte. Na OwnSerwerze. Oczywiście, jak to OwnSerwer postanowił, że właściciele serwerów minecraft nie odpalą ich, bo jest awaria z dupy. Zero kontaktu, zero informacji. Jakimś cudem, serwer wytrzymywał 100 osób online, a jak wiadomo, serwer współdzielony jest zawsze słaby. Zatem... Mam się czymś przejmować? Czy pójdzie na spokojnie i jeszcze zostanie mocy na drugi serwer?

Opublikowano

40GB? WTF? OwnServer dawał mi niby 16GB, a w rzeczywistości było to 4096MB w chorym Booscie.

I wszystko dość, dość dobrze grało.

Sądze zatem, że ten dedyk wywiąże się z zadania kilkanaście razy lepiej. Myślałem, że znajde jakieś profesjonalniejsze opinie...

Opublikowano

Od ovh.pl możesz jeszcze zobaczyć sprintdatacenter.pl oni też sprzedają dobre dedyki :)
A co do serwer'a żeby mieć 150 graczy online bez lagów + spigot to jakieś 32 gb dedyk i dobra konfiguracja,

Opublikowano

Od ovh.pl możesz jeszcze zobaczyć sprintdatacenter.pl oni też sprzedają dobre dedyki :)

A co do serwer'a żeby mieć 150 graczy online bez lagów + spigot to jakieś 32 gb dedyk i dobra konfiguracja,

SDC dziękuję bardzo :D

Atakowany serwer z SDC został zaatakowany przez BL.eu (nie będę reklamować ;) ), padał jak ścierwo.

W e-mailu zostało mi dokładnie wytłumaczone, czemu nie mają dobrych Anty DDoS'ów

img_sponsor_pr.pngimg_sponsor_eu.png

Widzicie te plakietki? Przez właśnie te plakieteczki, nie mogą sobie pozwolić na zabezpieczenia, ponieważ zabezpieczenie kosztuje dla nich grosze.

Ale żeby je kupić, muszą ściągnąć jakiegoś gościa, który nałoży na to licencje, co przerasta ich cenowo.

Kimsufi - lokują się we Francji.

Miałem tam 32gb ram i parametry z NASA.

I to lagowało, a co dopiero te 16 GB.

Ustaw max 100 slotów.

W takim razie czas nauczyć się robić serwery.

@topic

Bardziej bym się martwił tą i5tkę, niż o ram.

Jeśli chodzi o ram, starczy na 130. Jeśli chodzi o procesor, może nie wytrzymać.

Brak informacji o dysku (HDD/SSD).

----------------------------------------------------------------------------------------------------

raczej hdd bo watpie zeby dawali 1tb ssd ktory bylby warty 3 razy wiecej niz caly serwer

& @_LillyPL_

CO? xD

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Atakowany serwer z SDC został zaatakowany przez BL.eu (nie będę reklamować ;) ), padał jak ścierwo.

W e-mailu zostało mi dokładnie wytłumaczone, czemu nie mają dobrych Anty DDoS'ów

Widzicie te plakietki? Przez właśnie te plakieteczki, nie mogą sobie pozwolić na zabezpieczenia, ponieważ zabezpieczenie kosztuje dla nich grosze.

Ale żeby je kupić, muszą ściągnąć jakiegoś gościa, który nałoży na to licencje, co przerasta ich cenowo.

@topic

Jeśli chodzi o ram, starczy na 130. Jeśli chodzi o procesor, może nie wytrzymać.

od 500Gb do 2Tb to raczej HDD

Opublikowano

taaa sdc ma blackholing wiec jak ddosa dostaniesz to serwer idze sie jebac 

@topic

raczej hdd bo watpie zeby dawali 1tb ssd ktory bylby warty 3 razy wiecej niz caly serwer 

Opublikowano

Znów widzę, że większość osób wypowiada się co gó*no się zna.

Maszyna jest dość słaba i nie mówię tutaj o ramie czy łączu. Chodzi o proces który jest mega ubogi.

Uciągniesz max 80 slotów i to nie wiem jeszcze jak będzie chodzić.

@ edit

Właśnie zauważyłem, że serwer stoi w Kanadzie :)

Więc odpuść sobie bo ty na pewno nie zagrasz na nim :)

( lokalizajca Francuska jest niedostępna )

2w6ic6t.png

Opublikowano

Wszyscy jesteście upośledzeni i wypowiadacie sie jak sie nie znacie. Tak ten serwer wystarczy na utrzymanie nawet 200 osób :) lecz musisz opierać sie na Spigocie :)

Opublikowano

Ja popieram osa1022

@topic

Dysk to raczej HDD, bo tak jak napisał xCzuowiekBanan

A co do FanicOther

Wszyscy jesteście upośledzeni i wypowiadacie sie jak sie nie znacie. Tak ten serwer wystarczy na utrzymanie nawet 200 osób :) lecz musisz opierać sie na Spigocie :)

I kto tu się wypowiada bez sensu? Nie zwróciłeś uwagi na procesor, który jest słaby...

_LillyPL_

6770714055827651007269.jpeg
Opublikowano

Jestem ciekawy ilu z tych Specuf miało styczność z administrowaniem serwera od strony technicznej i nie mówię tutaj serwer z hostingu który ma 10 slotów i ma przyciski włącza / wyłącz o.O

Btw. Serwery na hostingach są postawione na porządnych maszynach :)

2w6ic6t.png

Opublikowano

Według mnie na 100 slotów spoko. Przy standardowych plugin-ach (30-35 średnich). Gorzej z 150 slotów. Dobrze jak na 1 gracza wypada 150 mb ramu i 100/150kb/s. Co do procka możliwy lekki problem być gdyż ma on 4 rdzenie i 4 wątki. (6 mb cache Jeśli dobrze znalazłem). A poza tym Francja... Jeśli stawiasz serwer 100 slotów dla Polaków stawiaj W Polsce niby błaha rzecz ale jednak jest róznica.

Dam pomysł na:

plugin typu mini-game (1)

Chętny? pisz na pw.

Opublikowano

Różnica pomiędzy Polską, a Francją to około 40 ms. Więc faktycznie lepiej w Polsce.

Maxcraft.pl to możliwość wgrania własnego silnika np forge, najniższe ceny, profesjonalna pomoc już do 10:00 rano!
Mamy 10 lat doświadczenia najniższe ceny, profesjonalny i intuicyjny panel.
Do tego: ochrona przed ddos , aż 31 dni w miesiącu (to 12 dni w roku za darmo) , itemshop w domenie itemshop.pl, najlepsze stawki sms, płatności Paysafecard, hosting www, Dynmapa, konsola serwera w czasie rzeczywistym,

Opublikowano

Nie ma wielkiej różnicy dla minecrafta czy w Polsce czy we Francji.

Żeby nie było ze wymyślam miałem kiedyś serwer w ovh i wszystko dobrze chodziło. Zastanówmy się 1000ms = 1 sekunda. A nawet 100ms? Dla minecrafta to mało. To nie jest jakiś fps co liczy się każda ms. Co do ramu. Starczy na 180 slotów może 200. Przy dobrej konfiguracji pokusilbym się o 120 slotów. Na tyle pozwoli procesor.

100 slotów będzie chodzić dobrze ale uważaj na tnt. 100x tnt i i5 leży.

Pozdrawiam Kuba

Opublikowano

Różnica pomiędzy Polską, a Francją to około 40 ms. Więc faktycznie lepiej w Polsce.

Różnica jest inna

Polska - 8-12 ms

Francja 32-42 ms

Czyli różnica w pingu to 20-30 ms czyli nic :)

A nawiązując to tematu, napisz do OVH kiedy będzie dostępny ks-6 z tej oferty. Dopłacasz 40zł a masz już dobry sprzęt.

2w6ic6t.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...